Birkes rulle er bagværk der kan ses i det gamle tyskland og baltikum. den findes i mange versioner og også med meget mere fyld i end i denne opskrift. Her har jeg forsøgt at fordele mængden af kage med mængden af birkes pasta sådan at den er til at skære.

Fyld.
300 g mørke birkes
4 dl. mælk
115 g smør til birkes massen
150 g smør til dej
190 g honning
1 vaniljestang
100 g hakkede hasselnødder
120 g rosiner
reven skal fra en appelsin
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
1½ spsk. Cognac

Dej
50 g frisk gær
175 g flormelis
1 knivspids salt
4 æg (str M)
450 g mel

Sådan gør du:

Først skal birkes males. Det letteste er at komme dem i en finhakker maskine eller en god blender. I små portioner gives birkes en lang tur sådan at det ender med at være en pasta. Det skal være sådan at kernerne ender med at udskille den smule olie der er i dem. Og det derved tykner og bliver pasta agtigt.

Tag 2 spsk. mælk fra i et glas. Når alle birkes er igennem kommes de i en gryde med mælken og skal simre koge i ca. en halvtime imens der røres.

Så smeltes de 115 g smør til birkes massen sammen med honningen i en anden gryde. Kom de hakkede nødder, rosinerne, krydderierne, appelsin skral og cognac i birkes blandingen. Tag birkesblandingen af varmen og lad den opsuge væske og køle af. Lig et viskestykke over.
Imens røres gæren i de sidste 2 spsk. mælk, sørg for mælken ikke er for kold.

Så røres de 150 g smør sammen med flormeliset og salt. Tag hviderne fra to af æggene og sæt til side. Rør så 2 hele æg og to blommer sammen med sukker og smør.
Kom så melet og gær + mælk i dejen og rør den sammen til den er glat og ensartet. Det er en meget fugtig dej. Det skal det være. Er du i tvivl kom så lidt ekstra mel i. max 30 – 40 g.
Sæt så dejen til side og lad den hæve i en time, med et viskestykke over.

Lige før du går videre med din dej så piskes æggehvider stive og røres så meget forsigtigt i afkølede birkesblanding.

Så skal de to ting samles. Rul dejen ud på en godt meldrysset viskestykke. sådan at du får en brødformsbred dejplade.
Spred birkes blandingen ud på dejen og rul det hele sammen, ved hjælp af viskestykket, til en rulle der kommes i en smurt brødform.
Bag din birkesrulle i en 200 grader varm ovn i ca. en time.

Efter bagning og afkøling drysses birkesrullen med flormelis.

Er læst 3500 gange.

image_printPrint

Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk

Du kan også skrive på vores Facebookside

Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.