Lær, hvordan du renser støbejern og renovere en rusten, gammel støbejernsgryde til en skinnende sort, brugbar køkkenting. Har du nogensinde drømt om at finde en begravet skat? Mange af os har, men realiteten er, at ikke alt for mange pirat kister stadig venter på at blive fundet. Men “skatte” kan defineres på mange måder – Gammelt støbejerns køkkengrej kan fornyes, og det er skattet af mange. Støbejern gryder og pander har været anvendt i flere hundrede år, og mange er gået i arv gennem generationer. I dag er der mange mennesker der ikke ved, hvordan man korrekt vedligeholder og fornyer støbejerns gryder, det gør det muligt for de kyndige Treasure Huntere at finde ædelstene der bare venter på at blive returneret til brug. Når du har fundet din rustne, beskidte skat og er klar til at begynde genoprettelsen processen, er du nødt til at gøre noget arbejde. Afhængigt af hvilke beskidte problemer du har foran dig, har du flere muligheder for at renovere støbejern.

Problem 1: Sorte belægninger
Et af de enkleste måder at fjerne beskidt ophobning af belægninger fra din støbejerns skat er at bruge selvrengøringscyklussen i din ovn, hvis du har en (Pyrolysefunktion.). (Må ikke bruges hvis der er træhåndtag på pander!) Placer tingene op og ned på en rist i ovnen og kør en selvrensende cyklus. Når alt er afkølet, vil du stå tilbage med pander belagt med fin aske og eventuelt rust. Som en bonus, vil du også få en ren ovnen. En lille advarsel: At have risten i ovnen under en selvrensende cyklus kan mørkne metalet, og risten kan være en smule vanskeligere at skubbe ind og ud.

Problem 2: Rust
Efter rengøring af tingene i din ovn, sættes tingene i en opløsning af ½ hvid eddike og ½ vand for at fjerne ophobet rust. Find en beholder, der er stor nok til at holde den rustne genstand helt nedsænket i opløsningen. Lad det det trække en til fire timer, men ikke længere. Syren i eddike opløser rust, men hvis rusten ikke opløses fuldstændigt, skrubbes med en plastik børste. Hvis du efterlader genstanden i eddike opløsning for længe, vil syren begynde at opløse genstanden og beskadige den, så kig til det ofte, jo mere rust jo længere vil der være behov for at det ligger i blød. Når du er tilfreds med, at rusten er væk, beskyt dine hænder med gummihandsker, og fjern genstanden fra eddikeopløsning og skyl grundigt under rindende vand. Tørt med køkkenrulle, og derefter placer genstanden i en ovn, indstillet til en lav temperatur; bages i et par minutter for at sikre den er helt tør. Det er støbejerns natur at danne en svag rust på overfladen næsten øjeblikkeligt. Brug fint sandpapir for at fjerne eventuel overflade rust, derefter tørres af med en blød klud for at fjerne støv. Brug køkkenrulle med det samme til dække genstanden med en tynd belægning af vegetabilsk olie for at forebygge rust.

Ny Finish af støbejern.
Nu hvor din genstand er fri for rust og snavs, skal det genbehandles før du kan lave mad med det. Til genbehandlingen coates den med et tyndt lag af vegetabilsk madolie. Placer genstanden med bunden opad på en rist i din ovn ved 175 – 200 grader i ca 45 minutter. Ved at placere genstanden op og ned, vil overskydende olie dryppe ned i bunden af ovnen eller på en plade under. Sæt en plade foret med aluminiumfolie lavere i ovnen for at fange overskydende olie. Som det opvarmes vil olien fylde alle krinkelkroge i genstandens overflade, og danne en pæn, glat belægning. Vær sikker på at anvende olie i et tyndt lag så det løber af ved opvarmning. For de bedste resultater, bør du gentage denne proces tre eller fire gange, før du bruger din genstand. Efter dette, vil madlavning fortsætte processen og dit støbejern vil udvikle en pæn, glat, og sort patina.

Daglig støbejerns Rengøring; Vedligeholdelse
Et godt vedligeholdt støbejerns køkkengrej er ikke svært at holde rent. Efter at have brugt det, Skyldes det simpelthen under varmt vand og bruge en plastic svamp eller børste for at fjerne enhver stædig rest af fødevarer. Umiddelbart efter vask, tør panden med en køkkenrulle. For at være sikker på panden er helt tørt, placeres den på komfuret ved lav varme i et par minutter. Så, mens støbejernet stadigt er varmt, omhyggeligt coat indersiden meget let med madolie. Dette vil forhindre enhver rust i at opstå i de sår, du måtte have foretaget i overfladen. Enhver gryde og låg skal opbevares udækkede og med foldet køkkenrulle placeret mellem dem. Det holder fugten fra luften i at forårsage rust. Aldrig opbevare fødevarer i en støbejern ting; syren fra fødevarer vil skade belægningen. Og aldrig sætte støbejern i opvaskemaskinen! Det er ikke svært at genskabe støbejerns køkkengrej og en gang genoprettet, er vedligeholdelsen enkel. Så hvis du ikke allerede bruger det i madlavningen, gå på din egen skattejagt. Rust eller belægninger, harsk snavs er en af mange grunde til godt støbejern er skubbet bag i skabet, begravet i kasser i en kælder eller opbevaret i bunker af junk i hjørnet af en lade. Hvis du ikke har din egen pulje som’afventer din opmærksomhed, så spørg din familie og venner, hvad de har gemt væk. Hvis disse muligheder mislykkes, så prøv loppemarkeder for at finde billige gryder og pander, der har behov for renovering.

Morten Dahl Hansen har været så venlig at levere nogle billeder af hans Støbejernsprojekt. Før billed:
wokrenovering01

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en omgang med stålbørsten :

wokrenovering02

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter rensning i syrebad med oxalsyre (ca. 200gr. til 5 ltr. vand) + lidt flid med en børste :
wokrenovering03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter Oxalsyre:
wokrenovering04

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter bagning med vegetabilskolie.
wokrenovering05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morten opdage også vigtigheden af tyndelag med olie og flere gange.

“Jeg har dog gjort en fejl, som som det kan ses på det sidste billeder der en plet til venstre på den inderste brænderring, hvor olien ikke er hærdet ordentlig af. Jeg mener, det er fordi, jeg tog emnet ud af ovnen i lun tilstand og tænkte, at de steder, hvor olien havde samlet sig og derfor havde et tykkere lag, der endnu ikke var helt hærdet – kunne jeg bare vaske overskydende olie af med varmt vand. Det gjorde jeg – men olien er ikke hærdet og derfor er pletten fedtet i modsætning til resten af emnet. ” Så blev man så klog ……  jeg afventer og ser, om det giver problemer – man kan jo altid gøre arbejdet om.”

Er læst 171386 gange.

image_printPrint

Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk

Du kan også skrive på vores Facebookside

Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.