Ingredienser:
Surdej:
3 dl Kærnemælk
Rugmel
Kærnemælk og rugmel blandes til en lind grød. Stilles lunt tildækket i 3-5 dage eller til det begynder at gære. Der kan skulle tilføjes kærnemælk og rugmel henad vejen for at suren kan få noget at leve af.
En sur virker i nogle måneder og så anbefales det at lave en ny. Surer som er mange år gamle og som lugter og bliver meget væskende og ulækre skal kasseres. Det er en misforståelse at en sur kan gemmes i generationer.
1. dag
375g knækkede Rugkerner
450g Hvedemel (helst med 12% eller mere protein)
550g Rugmel
1 dl Hørfrø
1 dl Solsikkekerner
2/3 dl. Græskarkerner
3 spsk. salt
1,4 L lunkent vand
2g gær
1 portion surdej
1 spsk. maltmel
Det hele røres sammen og står til dagen efter.
2.dag
500g Rugmel
1 spsk. Mørk Farin
2/3 til en hel Maltøl
Sådan gør du:
Det hele blandes med dejen fra dag 1. derefter tages dej fra til surdej til næste gang, således at surdej kun skal laves første gang.
Det hele kommes i smurte forme – fyld kun 3/4 dele op. Pensles med olie og hæver 2-4 timer. Ridses med en kniv og bages ved 200 c. i 1½ – 2 timer skal være 95 til 100 grader med et stegetermometer.
Er læst 4868 gange.
Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk
Du kan også skrive på vores Facebookside
Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.
Hej Pernille
Der skal rugmel i til du har en A38 agtig tykkelse måske lidt tykkere. Den skal opbavares i et glas med tæt låg og køleskabet, den kan holde i flere uger.
Engel
Hej Irene
Jeg kommer aldrig salt på og det virker fint.
Engel
Hej, når jeg tager surdej fra til næste gang – skal der så ikke salt på toppen af dejen?
Jeg spørger fordi, den sidste sur jeg havde skulle man gøre sådan. Noget med at sætte gæringen i stå (??)
Mange hilsner fra Irene
Hvor meget Rugmel skal der i surdejen??? Når man har lavet første gang rugbrød, og har taget en ny surdej fra, hvor skal den så opbevares og hvor lang tid kan den holde sig??