Modning af frugt – ETHYLEN

Facebook siden Fødevarevidenskab for begyndere har lave et indslag om modning af frugt ved hjælp af andre frugter. EnHimmelskMundfuld har fået lov til at bruge dette, der forklarer hvad der sker når en citron kan fremme modningen af en avocado.

Hemmeligheden ligger i et såkaldt ”modningshormon”, der findes i visse frugter og grøntsager. Hormonet virker lidt på samme måde som vores egne hormoner; det bruges af planten til regulering af vækst, udvikling og aldring. Det er også det hormon der gør træer smider bladene om efteråret.

Hormonet hedder Ethylen (C2H4) og produceres af stort set alle planter. Hormonet er utrolig effektivt, en koncentration på 0,00001 % er nok for at det er virksomt.

ethylen

 

Tabellen viser hvilke frugter og grøntsager der udskiller mest af modningshormonet, Ethylen, som kan bruges til at modne andre frugter med som for eksempel Avocado. Står du hurtigt og skal bruge en moden Avocado, er det en god ide at pakke den ind med en Passionsfrugt og lægge dem ved stuetemperatur nogle timer.

Ethylene2D

Den kemiske betegnelse for Ethylen er vist her. Ethylen har det bedst med høj Iltkoncentration og lav CO2-koncentration samt en høj temperatur.

Det er en farveløs brændbar gas med en svag “sød og musky” lugt, når ren. Det er den enkleste alken, og den enkleste umættetede carbonhydrid efter acetylen.

Download tabellen af Modnings evne af frugt og grønt.

 

 

Er læst 8025 gange.

image_printPrint

Er der noget i opskriften der undrer dig, eller som du vil foreslå skal ændres.
Noget der skal forklares bedre/anderledes.
Så skriv endelig i kommentarerne eller send en mail til info@enhimmelskmundfuld.dk

Du kan også skrive på vores Facebookside

Vi vil altid forsøge at rette, hjælpe og svare.