Svensk Julekringle

Julekringle

Ingredienser:

Dej
150 g smør
50 g gær
1,5 dl. sukker
0,5 tsk salt
5 dl. mælk
omkring 15 dl. mel
1 g safran
1 æg (til pensling)

Fyldet.
50 g smør
1 dl. sukker
200 g marcipan
2 madæbler
100 g rosiner
100 g mandler, hakket (til pynt)

Sådan gør du:
Start med at smelte smør i en gryde, sæt til side og afkøl. Smuldr gæren i en skål, tilsæt derefter sukker. Opløs gæren i sukkeret med en træske , indtil det bliver til væske. Hæld derefter salt i og rør rundt.
Hæld mælken som er stuetemperatur i det smeltede smør . Hæld smør/mælk blandingen op i gær/sukker blandingen og rør dette sammen.
Derefter tilsættes halvdelen af melet, og røres indtil det bliver en glat dej. Nu tilføjes din safran (Kom safranen i en morten med en spsk. af sukkeret og mord intil helt knust) og rør dette i dejen.
Hæld det resterende mel i dejen lidt ad gangen, indtil det bliver en jævn og fin dej. Så skal dejen hæve under et klæde indtil den er dobbelt så stor. Tænd ovnen på 175 grader.
Rul dejen ud til en firkant på en melet overflade, skal være stor som en bageplade. Bred smør ud på dejen og kom de fint hakkede æbler ud over dejen. Derefter rosinerne, så rives marcipanen over dejen. Drys til sidst sukkeret over.
Rul dejen og indhold stramt sammen i en pølse. Luk enderne og saml den i en ring. Derefter klippes der med 2 cm mellemrum i 45 grader et snit næsten ned til bunden i din ring hele vejen rundt. Tag omkring hver slids og fold skiftevis til højre og venstre.
Overdæk og lad hæve i ca 10 minutter. Pensel derefter med pisket æg. Drys med de hakkede mandler.
Kom i ovnen ved 175 i ca 20 – 30 minutter, eller indtil den har en gylden brun farve.

Tiden kan være svær da hævning i dit mel, din ovns temp. osv. kan indfluere. Svensk Julekringle skal være svagt gylden og ikke mere, da den skal fremstå i den gule farve af safranen.
Men den skal på den anden side samtidigt være gennembagt 🙂