Æblesmør

aeblesmoer

Ingredienser:

20 gode danske madæbler – ca. 3 kg.
4 dl vand
3,5 dl æblecidereddike
150 g Mørk Muscovado sukker
900 g lys rørsukker
1 spsk kanel
1 tsk lakridspulver
1 tsk lakridsrodspulver
2 vaniljestanger
1 meget lille knivspids knust allehånde
1 lille knivspids Ras El´ Hanout krydderi
2 nelliker
2 grønne kardemommekapsler
½ tsk. salt

Sådan gør du:

Start med at vaske æblerne grundigt og skær dem i både. Stilken og blomsten fjernes. De skal ikke skraldes og selve kerne huset må meget gerne komme med for, at hjælpe med at tykne da det indeholder pektin. Selve kernerne skal væk da det kan være bitre. Æblerne sættes over med vandet og cidereddiken, de skal koge helt ud, det tager ca. 1 time.
Så skal æblemosen stavblendes til den grovhed du ønsker. Man kan lave den meget grov eller helt fin og glat og alt indimellem.

Sukker, kanel, lakrids, Ras El´ Hanout og vanilje kommes ned i æblemosen. De øvrige krydderier knuses groft og kommes ned i et kaffefilter og i mosen.
Mosen koges ved middelvarme i ca. en time og så skrues der ned i ca. 2 timer. Der skal røres i gryden tit, men ikke hele tiden. Nu breder der sig en lækker duften af æble og kanel. Tykkelses testen ved æblesmørret er at komme lidt på en tallerken og trække en finger igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen er det færdigt. Tykkelsen bestemmer du selv ved at afkorte eller forlænge koge tiden. Det ska lkunne smøres på en ostemad uden at løbe af 🙂
Det kan brænde på, så sørg for at røre i det en gang imellem og hold øje med det. Det tager ca. 3-4 timer før det er tykt nok. I det færdige æblesmør, er sukkeret karameliseret og smagen af kanel og æble er meget kraftig.
Æblesmøret kommer på glas der steriliseret med kogende vand og Atamon efter ens temperament. Det holder meget længe og kan bruger som pålæg, oven på en ostemad, I kager eller som en smagsgiver i en is.