Kartofler – Pommes Fritter

Ingredienser:

1 kg kartofler
friture olie (gerne vindruekerne olie.)
groft salt

Sådan gør du:

Skær kartoflerne i 2 x 2 x ca. 6 cm.
Kom pomfritterne i en stor balje/skål og placer dem under løbende koldt vand i 5 minutter. Alt stivelsen skal skyldes af.

Kom 2 liter koldt vand i en stor gryde og kom kartoflerne ved og lad det komme på simrekog, lad dem simre ved medium varme indtil de næsten falder adskilt. (ca. 20 – 30 minutter ialt) Afhænger af kartoflen. De skal ligesom have sprækker og revner. De skal faktisk se ud som om de er lige ved at gå adskilt. Det kan være svært at se så længe de er våde. Hold godt øje med fra fra ca. 10 minutter inde i kogningen der kan være meget stor forskel på kartofler.

Tag forsigtigt kartoflerne op på en rist og lad dem damptørre. Placer dem så i fryseren i mindst en time for et tørre dem endnu mere ud.

Varm fritøsen op, halvt fyldt med olie (10 cm dybde af olie.) 130 grader.

Steg kartoflerne i små portioner indtil der danner sig en let skorpe ca. 5-6 minutter. Tag dem af olien og lad dem dræne på køkkenrulle. De skal helst ikke have taget farve på dette tidspunkt.
Placer dem igen på en rist igen og kom dem i fryseren i en time eller i køleskab i nogle timer. På dette tidspunkt kan de opbevares i køleskab i 3 dage for senere tilberedning.

Så skal temperaturen i fritøsen op på 180 grader og så skal pomfritterne steges godt gyldne ca. 7-8 minutter. Dræn dem for olie på køkkenrulle og server drysset med groft salt.

Arbejder man i små portioner kan pomfritterne på dette tidspunkt holdes varme i ovnen ved ca. 90 grader på en bakke. Siger det bonk når pomfritterne rammer bakken er de perfekte og sprøde.


Inspireret af Heston Blumenthal Triple Cooked Chips.

Her er de serveret til en Amerikansk Krogmodnet Ribeysteak.