Jamiacansk gryderet

Jamaicansk mad er meget ofte mørk og med friske urter. Her er retten tilpasset danske forhold og krydderier. Men derfor bør den alligevel have sin rette farve.
Man kan mørkne retten med kulør, Lave en brændt karamel, hjemmelavet kulør. Eller bruge feks. teriyaki- eller worchestershire sauce.
Mariner i et par timer eller hen over natten i køleskabet.

Ingredienser:

1 kg skinkesmåkød i tern
1 mellem løg hakket
2 springløg
2 spsk. soyasauce
½ tsk. urtesalt
1 lille tsk. koriander knust
1 tsk. hvidløgs pulver
1 tsk. løgpulver
1 stor tsk. paprika
et lille knips allehånde
½ tsk. groft kværnet peber
½ dl. vindruekerne olie
1 stor kvist frisk timian
2 x 2 cm frisk ingefær
6 fed hvidløg
3-4 kartofler i tern
3-4 gulerødder i skiver
vand eller boulion

Sådan gør du:

Kom kød og alt andet end kartofler, gulerødder, olien og de hele hvidløg i en skål og mariner. Mindst i 2 timer gerne natten over.
I en tykbundet gryde opvarmes olien til meget varm kom så kødet i skrabet ren for det du kan, men gem endelig det du skraber af og væden, der måtte være i skålen.

Varm olien op til den er meget varm. Brun kødet af, det skal være meget brunt og have en god skorpe i gryden.
Lig låg på imellem omrøringen så kødet ikke tørrer ud. Når det er brunet færdigt hældes den olie der måtte være fra.
Hæld 2 dl. vand ved og lad det koge væk, til før mere vand og fortsæt på denne måde indtil kødet er mørt.
Når kødet er mørt kommes resten af marinaden og de krydderier der er skrabet af ved i gryden, sammen med 2½ dl. vand. Kom også kartofler og gulerødder ved.
Lad det koge til grøntsagerne er møre. Tilføj mere vand hvis nødvendigt og til der er den sauce mængde du ønsker. Saucen kan tyknes med maizena. Husk at bruge en form for kulør sådan at retten fremtræden brunlig mørk. Smag til med salt og peber. Men vent med salt indtil nu, pga. soyasaucen.