Græskar – Tærte

Ingredienser:

Dej:
300 g hvedemel
150 g stuetempereret smør
100 g flormelis
1 æg stort

Fyldet:
5 dl. kogt moset græskar eller butternut græskar (her er brugt butternut)
1 dåse kondenseret mælk
2 æg, let pisket sammen
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. stødt muskatnød
1/2 tsk. salt
en lille knivspids allehånde
en lille knivspids kardemomme

Sådan gør du:

Dejen:
Dejen skal æltes til den er ensartet, men endelig ikke for meget og for længe. Det må godt gå hurtigt. Når du er færdig så stil dejen i køleskabet koldt pakket i film, i mindst en halv time. Rul din mør dej ud og lig den i din tærte form. (På billedet er der brugt en anden dej da den skulle være glutenfri.)

Fyldet:
Der skal bruges ca. 1 kg rå butternutgræskar lidt mere alm. græskar. Butternutten har mindre indmad der skal væk.
Halver dit græskar eller butternut og grav frøene ud, sammen med det strengede indmad.
Skær det i tern af 2×2 cm og kom dem i en gryde over middel varme med 2-3 cm vand, varm op til kogepunktet. Skru så ned for varmen og lad det simre ved svag varme i ca. 30 min. eller til det er mørt.

Sigt så væden fra og lad dem lige og dampe tørre i 2 min. Træk så skralden af de tern med skræl, hvis ikke helt mør. Kom dem tilbage i gryden og mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. Det er nu du bestemmer om der må være klumper i eller du vil have et helt fin ensartet fyld.

I en stor skål piskes fyldet med de andre ingredienser til en ensartet masse. Det kan godt gøres i en blender.

Kom massen i en eventuelt svagt forbagt dej.

Bag i 40 min. ved 200 grader, eller til fyldet slipper en kniv der skal komme op af massen helt ren.

Server din Græskar – tærte med en røt creme fraiche med vanilje eller en god vaniljeis.