Brioche – brød

Brioche er en viennoiserie (en ting fra wien) og dej på gær. Det er lavet på samme grundlæggende måde som brød, men med ekstra tilsætning af æg, smør, og enten mælk, vand, fløde, eller til tider, brandy og lejlighedsvis en smule sukker. Brioche spises som morgenmad eller som en snack. Brioche er ofte bagt med frugt eller chokolade og blev brugt som wienerbrød eller som grundlag for en dessert. Brioche spises ofte som dessert eller til te.

Ingredienser:

800 g mel
20 g salt
1 pose tørgær (11 g.)
4 spsk. sukker
1 dl varm (ikke kogende) mælk
½ dl. fløde stuetemp.
8 æg
200 g blødt smør
1-2 spsk. olie

Sådan gør du:

Saml alle ingredienserne undtaget smør i en røreskål. Brug en dejkrog og på lavest mulige fart røres det sammen. Så imens der røres kommes det bløde smør i under omrøring i meget små stykker af gangen. Det tager lang tid og skal gøres med små smørklatter.
Så har du en meget våd dej. Den skal ud på et meldrysset bord og samles.

Så skal den op i en skål og lige duppes med olien for at ikke få skorpe på imens det hæver. Kom film på eller i en tæt pose. Sæt dejen i køleskabet eventuelt natten over sådan at smørret er størknet igen.

Form så dejen til et brød af den form du ønsker. Pensl det med en æg og mælk blanding. Bag det ved 180 grader i ca. ½ time. Den skal have en mørk brun skorpe og lyde hult når man banker forsigtigt. Laver du et stort skal det nok have mere end en ½ time.

Tips: Man kan udskifte 2 spsk. af mælken med brandy.